quervo 2009.06.18. 13:51

Mondjunk 10 filmet!

Leszögezem, egyik kedvencem sem túl régi. Tudom, hogy Casablanca, meg társai, de valahogy annyira nem ragad meg az egész, csak azért nem nézek meg egy filmet, mert régi. Kíváncsi leszek, hogy tudom kiemelni a 10 kedvencemet, mondjuk úgy, hogy az első helyezettben biztos vagyok.

10. Ellenség a kapuknál
Tök jó, hogy Hollywood időnként meg tudja lepni a világot. Mondjuk azzal, hogy egy háborús filmbe nem raknak be egyetlen amerikai karaktert sem, holott a főszereplők nagyon is amerikaiak. A történet középpontjában egy szovjet és egy német mesterlövész hideg, vontatott párbaja áll. A hidegháború után úgy megcsinálni egy filmet, hogy végig a szovjetnek drukkolj... hát merész, de nekem bejött.

9. Trópusi vihar
Egészen gyagyás, idióta tud lenni ez a film, de jól emlékszem, hogy a moziban az ellen küzdöttem, hogy ki ne essek a székemből. Ben Stiller rendezte, ami már jót igér, plusz a főszerepet is magára osztotta, mellette pedig Robert Downey Jr. és Tom Cruise parádézik. Előbbit szerintem csak az választotta el az Oscartól, hogy ebben az évben volt a Sötét lovag is.

8. Fegyvernepper
Mondanivalóban nincs hiány, de ez a film nem az élet rózsaszín felét mutatja, hanem azt, mi a biztos módja annak, hogy sikeres légy: valahogy nem tudod megkerülni, hogy vér tapadjon a kezedhez. Talán Nicholas Cage eddigi utolsó nagy alakítása. Azt hiszem, a 21. század legcinikusabb filmje címért harcba szállhat majd 2101-ben.

7. A sólyom végveszélyben
Kell a listára egy olyan film is, amit elsősorban a sztárparádé, a látvány és a hang visz magával. Semmi kétség affelől, hogy hűen ábrázolja a 90-es évek Mogadishuját, de azt, hogy évente sokszor megnézem, elsősorban Ridley Scottnak, Josh Hartnettnek, a többi sztárnak és persze Hans Zimmer zeneszerzőnek köszönhető.

6. Vigyázat, vadnyugat!
Terence Hill elsősorban a vígjátékairól és a westernjeiről vált híressé. Sőt, semmi másról. Ez pedig egy western-paródia, ami szerintem 1972-ben a valaha készített legjobb vígjátékká tette. Ez is olyan film, amit ha évente megnézek egyszer, az pont elég ahhoz, hogy végig szakadjak a röhögéstől. 50-edszerre is. Tökéletes casting, és ez igaz minden szereplőre.

5. A tégla
Az egyik olyan Oscar-díjas film, ami tényleg megérdemelte. Elképesztő sok csavar van benne, és a szereplőgárda megintcsak telitalálat. Jack Nicholson, Matt Damon, Leonardo diCaprio, Alec Baldwin, Mark Wahlberg. Azt hiszem, tökéletes modern bűnügyi film lett.

4. A sötét lovag
Aki rajong a képregényért, az nem hagyhatja le a listáról. Akkor még azt hittem, hogy ez minden idők legjobb filmje, most már azért képes vagyok helyén kezelni a dolgokat. Végérvényesen a kedvenc rendezőmmé vált ezzel Chris Nolan, Heath Ledger Oscarja pedig teljesen megérdemelt. Bár vannak túlzások benne, meg tényleg már-már hihetetlen tényezők, mégis néha elhiszem, hogy Batman akár létezhetne is.

3. Elveszett jelentés
Nem kell izgulni, nincs akció, viszont van egy nagyon szerethető Bill Murray, meg egy nagyon szexi Scarlett Johansson, és ennyi. Mennek mindenfele egy számukra ismeretlen városban (Tokio), és árad mindebből valamiféle megfoghatatlan energia.

2. Az ördög ügyvédje
Tökéletes példája, hogy lehet egy filmet jól megcsinálni úgy, hogy a vége teljesen más stílusú, mint az eleje (nem úgy, mint a Képlet, ugye). Pedig itt a krimi felütés után valami egész mást kapsz, egy borzongató misztikus filmet, aminek nem tudhatod, mi lesz a vége. Al Pacino élete egyik legjobb alakítását hozza, Keane Reeves pedig A legjobbat.

1. Amerikai szépség
NÉZD MEG, HA MÉG NEM LÁTTAD!

És akkor még lemaradt a listáról a Tökéletes trükk, a K-Pax, a Deja Vu, a Sin City, a Wall-E, a Hideghegyről nem is beszélve. Nehéz ez.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://quervo.blog.hu/api/trackback/id/tr111193263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása