Tipikus előítéletes film. Arnold, Cameron, időutazás, két szembenálló fél, menekülés... Ők hiányoznak, de hiányoznak-e valóban? James Cameron bizony nagyot durrantott annak idején a Terminator-frenchise-zal, de nálam elásta magát a nyáltengeres sokoscaros Titanic-kal. A Terminator 3 után mindenki valami nagy durranást várt, de ezt a rendező személye kicsit eloszlatta. Aztán a főszereplő személye megint reményt adott, és az elmúlt hónapok jobbára azzal teltek, hogy hol jó, hol rossz hírek szivárogtak ki.

MCG ki is? Charlie Angyalai mozifilm, nekem ezt mondták, és rémlenek is részletek abból a filmből. Itt jöttek a fanyalgók, hogyan történhet meg az, hogy egy ilyen bugyutaság rendezője olyan grandiózus feladatot kap, mint a Terminator továbbgondolása? Kérdés: láttátok az eredeti Charlie Angyalai sorozatot? Nos, azt hiszem, aki erre igennel válaszol, az már abban biztos lehet, hogy a fent említett úriember bizony hű marad az alapanyaghoz. Nekem ennyi elég. Az, hogy az írók között ott figyelt Jonathan Nolan, az pedig egyenesen megvetette velem a jegyet az előadásra.

Ha a történet folyását nézzük, ideje volt a jövőbe helyezni az eseményeket. A 3. rész végére, aki emlékszik, abban egyetérthet velem, hogy a régi koncepció nem működhet tovább. Mi is volt a régi koncepció? Visszajön egy terminator a jelenbe, meg mellette még valaki, vagy épp a Messiás édesapja (aki fiatalabb, mint a saját fia, az milyen?), vagy egy robot, aki az előző részben még a rossz oldalon állt... de ezt úgyis mindenki tudja. Végre a jövőt látjuk, azt a jövőt, amiről csak bejátszások árulkodtak eddig, most kap 110 percet, hogy megmutassa, mi történt azután, hogy John Connor túlélte az Ítélet napját. Meg talán arra is, hogy megtudjuk, miért ekkora durranás ez a Connor egyáltalán.

Christian Bale, mint John, én úgy érzem, telitalálat. Az előző részben is már egy felnőtt Connort láthattunk, de Nick Stahl alakítása nem sarkallt arra, hogy belegondoljak, hogy összefosnám magam attól, hogyha terminátor lennék, és John megindulna ellenem egy sereggel. Persze a terminátor nem tudja, hogy ez az "új" John tavaly még Batmanként himbálódzott Gotham felhőkarcolói között, de enélkül is inkább kétszer meggondolja, mit csinál. Persze robot, ezért támadnia kell. És támadásból van is rendesen a filmben...

Sci-fi-akciófilm. Méghozzá tömény, látványos, szexi. Más ez a jövő, mint amit az elődök rövid jeleneteiben láttunk, a dolgok javarészt nappal történnek, így van lehetőségünk megszemlélni, milyen posztapokaliptikus hangulatot teremtett a Skynet Észak-Amerikában. Azt nem tudjuk meg, hogy a világ más tájain ki mit csinál, lehet, hogy a japánok itt is rájöttek, hogy lehet őket legyőzni, csak nem voltak olyan jófejek, mint a Világok harcában, és inkább élőben, ingyen követték a forgatást a neten. Nem kevés spoilert elárultak már a trailerekben, így nem lesz abból sértődés, ha Marcus karakterének legnagyobb titkát (na jó, egyik legnagyobbat) elárulom. Marcus Wright a tulajdonképpeni főszereplő, aki voltaképp az egész film alatt A-ból C-be tart, de csak B-ben jön rá, hogy C hol is van. Egyszerű történet, de ide nem is kell több.

Pár akciójelenet lezajlik, mire megtörténik az első kapcsolatteremtés, méghozzá Marcus és Kyle között. Na igen, a Kyle név már ismerős lehet, és talán egyedül az ő szerepeltetését érzem feleslegesnek. Vagy annak, hogy ilyen "egyszerű módon" találkozik Connorral végül. Azért lássuk be, ritkán fordul elő az életben, hogy 3 ember (ami itt voltaképp 2 és fél) kapcsolata elegendő az összes probléma megoldásához, de ez így van, és rajtuk kívül gyakorlatilag mindenki más teljesen felesleges. Tehát a sztori vagy Kyle nélkül lett volna ütősebb, vagy Kyle-lal, de mindenki más nélkül.

Amit mi eddig ismerhettünk, az a T-800 (gyk: Schwarzie). De őt 2029-ből küldték vissza, itt pedig még csak 2018-at írunk, ergo nem ártana egy régebbi modellt elővenni. Tá-dááám, közönség->T-600, T-600->közönség. Ők az elsődleges gyilkológépek, ők hasonlítanak leginkább egy emberre. Mellettük még számos másmilyen gépet is kapunk, vannak itt gigászi gépek, vagy épp hosszúkás, vízben úszkáló behemót dögök.

És van Marcus, de ő nekem sokkal inkább ember marad, és azt hiszem, ez is volt MCG célja. Sam Worthington bizonyított, remek színész, nem játszik túl semmit, talán soha nem fog Oscart nyerni, de tegyük hozzá, még Bale sem kapott (Amerikai Pszichó, Nehéz idők, ugye). Kultjelenet lehetett volna az, amikor Marcus megpillantja saját, fémvázba csavart bennsőségeit, ha ezt nem lövik le korábban az előzetesben. Na, ezért bizony a trailerrendező kurva anyját :)

Bár a film mindvégig kellemes volt, kétszer a szokottnál is jobban megdobbant a szívem. A zenére amúgy sem lehet panasz, kicsit át lett hangszerelve az eredeti, de ütős. Azonban a betétdalok nagyot ütnek. Ennél szubjektívebb dolgot már nem is írhatnék, de két személyes kedvenc zenekarom, az Alice In Chains és a Guns N' Roses is képviselteti magát.

Nincsen túljátszás, nincsenek erőltetett poénok, a végét leszámítva pedig közhelyes, polcról levett jelenetek sem. A film eredeti, kiszivárgott vége talán tényleg jobb lett volna, de így sem rossz, a film folytatásért kiált...

...és folytatni is kell, mert ez a megújult Terminátor bizony jó. A későbbi részek valószínűleg betapaszatják majd a hézagokat, amik itt keletkeztek. Aki arra számít, hogy a megszokott T-hangulat helyett egy alternatív Transformers részt fog látni, talán tényleg csak arra fog koncentrálni, hol kössön bele. Csakhogy ez a film nem hulladék, akinek meg jobban bejön a Transformers, annak egészségére. :) Régi Terminator hangulat sem lesz, mert ez nem a jövő elkerüléséről szól, hanem arról a jövőről, amit az előző részekben nem tudtak elkerülni. Tudjátok, a végzet, amit John Connor az istenért sem akar bevégezni.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://quervo.blog.hu/api/trackback/id/tr521183956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása